Nieuws van Scatto

Hoe vervang je de binnenband van jouw racefiets?

Hoe vervang je de binnenband van jouw racefiets?

31 juli 2015

Herken je dit? Je bent net tempo aan het rijden en je krijgt een lekke band. Als je een beetje oefent, kan je een binnenband snel vervangen en opgepompt hebben.

Hiervoor heb je wel een patroon pompje nodig. Deze schiet binnen een paar seconden je band vol. Je hebt de band dan eenvoudig op 8 bar. Wat normaal gesproken lastig of veel tijd en energie kost met een handpompje.

Ben je nog onervaren en wil je graag weten hoe je een band goed vervangt, dan geven we hieronder de belangrijkste stappen:

  • Zet je rem open. Hierdoor gaat je wiel er gemakkelijker uit en later er weer in.
  • Bij lekke achterband, schakel je de ketting naar het kleinste tandwiel rechts.
  • Maak de snelspanner openen en haal je wiel eruit. Het achterwiel is lastiger. Soms kan het helpen als je de derailleur iets naar achteren trekt.
  • Leg de fiets op zijn linkerkant en niet op de derailleur.
  • Als de band helemaal leeg is probeer dan eerst zonder bandenwippers te buitenband eraf te krijgen. Je doet dit door de buitenband een beetje op te tillen en naar een kant te buigen. Sommige buitenbanden kunnen erg stug zijn en dan heb je wel een bandenwipper nodig.
  • Heb je eenmaal een kwart van de buitenband over de velg, dan kun je het overige deel van de band met de hand eraf trekken.
  • Pomp de binnenband licht op. Zorg dat het ventiel goed recht zit.
  • Zit de binnenband er goed in. Dan kan je deze op spanning brengen met je pompje of Co2 patroon. CO2 patronen zijn een handige en snelle manier om je platte band terug op druk te brengen.
  • Zet je wiel terug in je fiets. Let op dat je de snelspanner goed vast zet.

Als je de band aan het vervangen bent moet je zorgen dat je de oorzaak van de lekke band gaat vinden. Ga met je vingers langs de buitenband. Zo vind je misschien het steentje of stukje glas wat je band heeft doorboord. Vind je niks, ook geen gat, dan zat misschien je binnenband niet goed in de buitenband. Of de binnenkant van je velg heeft scherpe puntjes. Ga voor meer info langs bij een fietshandelaar.

Zoek een Scatto dealer dichtbij, in je buurt

voeg je postcode in en we vinden alle dealers in je buurt.

Download de Scatto Catalogus

Download

Word ook Scatto Dealer

Registreer