Nieuws van Scatto

Wat kan je het best eten als wielrenner?

Wat kan je het best eten als wielrenner?

30 juli 2015

Wielrenners zijn sporters die regelmatig langer dan een uur trainen. Soms ook ’s morgens voor het ontbijt. Hiervoor heb je de laatste 8 tot 10 uur niks gegeten. Je komt dus vrij snel in je reserves tijdens het fietsen. Veel profs combineren nuchter trainen met een paar sterke espresso’s om zo de vetverbranding te versterken. Als ze terugkomen nemen ze een goed ontbijt.

Brood, pasta, rijst en muesli zijn rijk aan koolhydraten. Deze bevatten tevens weinig vet, wat ook gunstig is. Als broodbeleg kun je kiezen voor jam en honing. De meeste energie haalt men uit volkoren producten, aardappelen en zilvervliesrijst. Dit aangevuld met 200 gram groenten en minstens twee stukken fruit. Daarbij eten ze dan twee tot drie porties magere melkproducten en een portie mager vlees, vis of kip.

Tijdens het fietsen heb je vooral behoefte aan koolhydraten en vetten als brandstoffen. Beide worden in een bepaalde verhouding verbrandt. De intensiteit bepaalt de mate van die verhouding.

Wat drink je tijdens het fietsen?

Wanneer je tot een uur fietst, is alleen een grote bidon water nodig van 750 ml. Per uur moet je in ieder geval proberen een grote bidon leeg te drinken. Wanneer je een halve theelepel zout toevoegt aan het water, wordt het sneller opgenomen.

Wanneer je langer dan een uur fietst moet je meer doen dan vocht aanvullen. Je hebt namelijk maar voor anderhalf uur koolhydraten. Als die voorraad op is, verbrand je ook nauwelijks vet meer. Neem dus wat eten mee dat rijk is aan koolhydraten.

Vezels, vitaminen, mineralen

Tot nu toe ging het vooral om voeding die als brandstof kan dienen. Maar in het lichaam spelen zich vele processen af en daarbij spelen vezels, vitaminen en mineralen een grote rol. Vandaar dat een gevarieerd voedingspatroon belangrijk is. Een goed voorbeeld is het mineraal ijzer, dat nodig is voor je rode bloedcellen. Deze zijn voor het zuurstoftransport, wat zeker bij wielrenners zeer belangrijk is. Groente, fruit, noten en zaden zijn goede voorbeelden. Volg de schijf van vijf en varieer zoveel mogelijk om alles voldoende binnen te krijgen.

Na de training

Eet na de training vooral eiwitten en weinig koolhydraten. Dus geen pasta, brood of aardappelen.

Zoek een Scatto dealer dichtbij, in je buurt

voeg je postcode in en we vinden alle dealers in je buurt.

Download de Scatto Catalogus

Download

Word ook Scatto Dealer

Registreer